Ara
Close this search box.

Cildin Yapısı Ve İşlevi

Cildin Yapısı Ve İşlevi

Cilt/deri vücudumuzdaki en büyük organdır ve onu zararlı dış maddelere karşı korur. Deri temel olarak iki katmandan oluşur

  1. Epiderm (üstderi)

Derinin farklı katmanlar içeren üst tabakasıdır. Üstderinin dış katmanında bir araya sıkıştırılmış, Stratum corneum adlı ölü hücreler bulunur ve bunlara üstderinin ‘sert katmanı’ denir.

Stratum corneum’daki hücreler, zararlı kimyasalların ve mikropların girişine karşı vücudu koruyan fiziksel bir bariyer gibidir.

  1. Dermis

Üstderinin altında bulunur. Bu katmanın işlevi, deriye sertlik ve esneklik vermektir.

Dermis katmanı aşağıdakilerden oluşur:

  1. Cildin temel bileşikleri olan ve onu güçlendiren kollajen protein lifleri.
  2. Cilde esnekliğini veren elastin protein lifleri.
  3. Ciltte suyun tutulmasını sağlayan jel-benzeri madde (matris jeli). Matris polisakkarit bakımından zengindir. İlerleyen yaş “kollajen biyosentezini” olumsuz etkileyebilir; bu ektiler Matris jelini azaltır ve cildin spesifik yapısını bozar. Tüm bunlar bir araya geldiğinde derinin incelmesine, gevşemesine ve sarkmasına sebep olurlar; sonuçta kırışıklıklar ortaya çıkar.

Cildin işlevleri:

Tüm kaynaklarda cildin işlevleri duyum ve koruma olmak üzere iki kategori altında açıklanmıştır. Ancak Rejuline, cildin başrolde olduğu bir diğer önemli alanın varlığına inanır: karakterizasyon ve güzellik. Derinin rengi ve türü, insanları ayırt etmemize yardımcı olur.

“Parmak izi” de deriye aittir.

Bazı işlevler ayrıntılı olarak aşağıda belirtilmiştir:

  1. Dehidrasyonu önler
  2. Enfeksiyonu önler
  3. Deri, yaralanmalara karşı fiziksel bir bariyerdir
  4. Ultraviyole ışığı yaralanmasına karşı korur
  5. Termoregülasyon
  6. Metabolizma: Deri bizzat bir metabolik işleve sahiptir. Enerji çıktısının yaklaşık %20’si metabolik değişimlere gider.